tirsdag den 25. februar 2014

Luksus morgenmad på farten - Gulerodsboller

Hvis du har læst med her på bloggen et stykke tid, har du nok luret, at jeg med jævne mellemrum tager turen fra Hillerød til Jylland en dags tid eller 2. Når man som jeg trives bedst med Stenalderkost, så kræver det ofte lidt planlægning. Da jeg står op før kl 5 om morgenen tillader jeg mig som regel at spise min morgenmad i bilen (Det er ellers ikke den sundeste måde at spise på). Rigtig ofte spiser jeg lidt rå grønsager og et par kogte æg, samt nødder eller et par æggemuffins af en art.
Men efter at have set Louises forslag til gulerodsboller i facebookgruppen Paleo Danmark, måtte jeg prøve at have morgenboller med. Det fortrød jeg ikke. Det føles rigtig luksus!

De er nemme at lave, men tager lidt tid pga den lange bagetid.

Paleo gulerodsboller

Ingredienser:
3 små fintrevne gulerødder eller 2 gulerødder og 1 pastinak
40 g kværnede mandler (jeg hakker dem bare fint i min minihakker, andre nødder kan bruges)
30 g loppefrøskaller/HUSK
1 dl kokosmælk (evt. hjemmelavet)
1 dl sesam/solsikke/græskarkerner
1 tsk vinstens bagepulver (kan undlades, hvis det ikke indgår i din paleokost*)
3 æg
1 tsk salt
½ tsk kardemomme (det er der ikke i den oprindelige opskrift, men jeg synes det giver god bollesmag)

Hvordan -sådan:
Bland.
Lad hvile 10 min.
Bag ved 160 °C (ikke varmluft*) i 30-40 min
(Jeg sagde jo det var nemt)

Kommentarer til opskriften:
*Temperaturen må ikke være højere, af hensyn til de gode fedtstoffer i nødder og kerner, som ødelægges og bliver dårlige/usunde for din krop, hvis de får for meget varme

*Bagepulver. Kan vel egentlig ikke kaldes paleo. Hvis du bruger den almindelige, risikere du, der er gluten i. Vinstens bagepulver er uden gluten. I vores hule-familie anvender vi bagepulveret engang i mellem, fordi mængderne er så små. Du kan også vælge 1 tsk. natron + 1 tsk. citron. Eller du kan bage bollerne uden, da æggene vil sørge for, at de ikke klasker helt sammen. Pisk evt. æggehviderne for sig og vend dem i til sidst, hvis du undlader bagepulveret.

Andre Paleobrød på bloggen:
Grøntsags stenalderbrød
Vafler med variationsmuligheder
Pulpbrød
Simpelt kernebrød. Kun kerner - ingen nødder
Sesamkiks
Spiralsandwich
Thorbjorgs hørfrø bolle


Kom og vær med :-)
Måske har du som 100vis af andre lyst til at få besked når der er nye opskrifter på bloggen ? Du kan vælge at følge med på facebook eller få en dejlig printbar pdf med "7 lynhurtige paleomåltider der kan være på bordet, på under ½ time", ved at tilmelde dig nyhedsbrev her.

*********
Indlæg indehold affiliate links.
Glutenfri, mælkefri, sukkerfri

11 kommentarer:

  1. Lyder godt nok lækre!!
    Dem må jeg prøve. Tak fordi du deler...

    SvarSlet
  2. Må prøves på min næste fridag, er nybegynder :)

    SvarSlet
  3. kan man bruge natron og citronsaft i bollerne i stedet for bagepulver?

    SvarSlet
  4. hvad kan man bruge hvis man ikke kan tåle kokosmælk ?

    SvarSlet
  5. Hej Christina - du bruger bare mandelmælk eller anden nøddemælk. Hvis det skal gå stærkt, bruger du bare en god skefuld tahin og 1 dl vand! Har du ikke tahin, kan du også bruge lidt klaret smør og vand. Kokosmælken er ikke vigtig for opskriften

    SvarSlet
  6. Hej Malene. Skal der 3 dl. kerner i eller skal man vælge 1 dl. af de 3 slags kerner du har skrevet?
    Tak for mange dejlige opskrifter

    SvarSlet
  7. Hej Trine. Der skal total set 1 dl i. Om du så vælger en slags, eller blander til det fylder 1 dl, det er op til dig.

    SvarSlet
  8. Hvor mange Boller bliver opskriften på gulerodsboller ca. til. Det er mere hvor store jeg skal lave dem inden de kommer i ovnen?

    SvarSlet
  9. De hæver ikke, så du kan i princippet selv bestemme størrelsen. Jeg laver dem lidt mindre end min knyttede hånd. (damehånd)

    SvarSlet
  10. ca 8 boller. Laver du lidt flere eller færre er det også fint :-)

    SvarSlet