Paleolivet: Paleo - hvorfor spiser vi egentlig ikke korn?

onsdag den 10. september 2014

Paleo - hvorfor spiser vi egentlig ikke korn?

Foto By rakratchada torsap, FreeDigitalPhotos.net


Ved du helt præcis hvorfor vi undgår korn?

Nu har jeg spist Paleokost i 3 år og stort set undgået korn. Og jeg har det bare bedre på den måde. Det er nemmere at holde vægten. Det er nemmere at styre blodsukkeret. Der er masser af fordele. Men det er jo også på UNDGÅ-listen for alle Paleofolk.

Måske har du det egentlig fint. Altså selv om du spiser korn. Og tænker:
HVORFOR er det nu lige, vi ikke spiser korn?

Jeg har lige læst denne meget interessante artikel af Robb Wolf, publiceret af Tim Ferriss (I ved ham med 4hour workweek, 4hourbody osv). Overskriften er "Hvordan du holder afføring ude af dit blod".
http://fourhourworkweek.com/2010/09/19/paleo-diet-solution/

Den er måske lidt dramatisk, men forklarer det egentlig meget godt. Det er svært stof. Og hvis du har det ligesom mig, bliver det ikke nemmere af at det er på engelsk. Måske vil det være rart med en let forståelig forklaring på dansk?

Foto By Stuart Miles, FreeDigitalPhotos.net

En forklaring på dansk

Så i dag har jeg sat mig for, at beskrive udfordringerne ved at spise korn - på dansk - og så det er til at forstå uden faglig indsigt. Hvis du alligevel ikke forstår hvad jeg skriver - så sig til! Skriv en kommentar. Eller smid en kommentar på facebook. Jeg bliver glad for alt feedback!

Korn kæmper for sin overlevelse
Kornet er en smart lille fætter - det vil ikke spises ud i naturen. Det vil i hvert fald ikke fordøjes. For det skulle jo gerne blive til nye planter, og på den måde sikre sin overlevelse.
Med andre ord, vil det gerne komme virksomt ud i den anden ende, når det bliver spist af et levende væsen. Derfor er det udstyret med forskellige forsvarsmekanismer!
Her er et par af dem:

Korn indeholder lektiner.
Lektiner er et sukkerbindende protein der er modstandsdygtigt overfor både mavesyre og fordøjelsesenzymer! De fordøjes derfor ikke i den normale fordøjelsesproces. Det efterlader store hele stykker protein i din tarm. Lektinerne i glutenholdige korn som hvede er nogle af de værste.

Lektinerne sætter sig fast i tarmslimhindens celler og skader din fordøjelse, ved at ændre cellevæggens opbygning. De medvirker til at lave huller i din tarm!
De narrer transport molekylerne, og bliver transporteret hele gennem tarmen og ind i din krop.

Hvad sker der, når lektinerne er inde i kroppen (efter de har været i tarmen!)
Adrr. Nu har du ufordøjet afføring de forkerte steder i din krop! De intakte protein molekyler (altså lektierne fra korn) opfattes som fremmede for din krop. Fremmede ligesom bakterier, virusser og parasitter. Dit immun system vil derfor forsøge at bekæmpe dem!

Immun systemet vil forsøge at danne antistoffer overfor disse proteiner. Desværre ligner proteinerne de proteiner vi naturligt har i vores krop. Og så har vi balladen. Kroppen bekæmper sig selv og det kan få en række uheldige følgevirkninger. (Allergier, diare, dårlig næringsoptagelse, diverse sygdomme osv). Du er måske stadig sund og rask, men det er ikke sikkert det varer ved, hvis du bliver ved med at bombardere din krop på den måde.

Foto By dream designs, FreeDigitalPhotos.net
Hvad med den der cellevæg i tarmen?
Ja, den bliver ændret af lektinerne. Det betyder dårligere nærringsoptagelse (og heraf kan følge øget appetit og vægtproblemer) og hullet tarm, som lader alt mulig andet skidt fra din afføring passere ind i din krop. Skidt, som din krop også skal bruge ressourcer på at behandle.

Korn indeholder fytat der binder mineraler
Fytat eller fytinsyre er også ufordøjeligt. Og så binder de mineraler, som kalcium, magnesium, jern og zink. Når noget der ikke kan fordøjes binder mineraler, betyder det også, at din krop ikke kan udnytte de mineraler du indtager.

Hvorfor er de mineraler så vigtige?
Jeg går ud fra, at du ligesom mig, gerne vil leve længe og være rask mens du gør det? I så fald, vil du gerne have tilstrækkeligt med mineraler!
Mineraler spiller bl.a. en rolle ved
-dannelse og genopbygning af væv
-beskyttelse mod hjertesygdomme
-bekæmpelse af kræft
-regulering af hormoner
-imunforsvar
og 100vis af andre ting. Du kan selv Google mineraler eller tage et nærmere kig på fx nødvendigheden af magnesium.

Du kan nedbryde fytat/fytinsyren (hvis du gider)
I princippet kan du spire din korn, tørre dem og male dem til mel inden du spiser dem. Så er fytinsyren nedbrudt. Men så er vi også ved at være ude i en proces der er så omstændig, at det er lige meget. PS:  Spiring inaktiverer også aflatoxiner, der er de kræftfremkaldende giftstoffer, der dannes af svampe, og som findes i uspiret korn.
Vil du bare af med størstedelen af fytinerne, er 8-12 timers iblødsætning nok. Husk at kassere vandet bagefter.

Andre fødevare med fytin
Fytin findes også i fx bønner. Det er en af grundende til, at de skal iblødsættes inden kogning. I de grønne bønner er mængderne dog så ubetydelige, at det anses for sikker spise, når de er blevet kogt et par minutter.
Fytin findes også i nødder, frø og kerner. Igen er mængderne mindre end i kornet, men spiser du nødder i større mængder, anbefales det altid at sætte dem i blød i 8 timer. Du kan iblødsætte større mængder nødder og mandler og tørre dem i ovnen bagefter (ved 50 grader). Så er de klar til et lille snack-attack når trangen overmander dig. Du behøves ikke tørre dem, men så kan de kun holde sig et par dage i køleskabet.

Er du nu motiveret for at undgå korn?
Under afsnittet "A common problem" er der et par cases, der er forholdsvis nemme at forstå, selv om de er på engelsk. Tjek dem ud, hvis du behøves mere motivation :-) http://fourhourworkweek.com/2010/09/19/paleo-diet-solution/ (første overskrift i indlægget)

Har du spørgsmål?
Wauw, nåede du igennem hele den lange smøre! Det blev til ret mange ord. Hvis du stadig har spørgsmål eller behov for uddybelse, så skriv! Det gælder naturligvis også, hvis du mener, der er noget jeg har overset. Det kan du gøre, ved at smide en kommentar i kommentar feltet herunder eller spørge på facebook.
Hulehilsen Malene

Vil du have mere viden om fødevarer? Så læs:
Er quinoa paleo
Er æg sundt?
Hvad er gærflager
Er soyasovs paleo?
Eller overvej at anskaffe dig bogen "Stenalderkost", som jeg har anmeldt her: Anmeldelse af Stenalderkost

Kilder til hvis du vil nørde videre:
Robb Wolf, http://fourhourworkweek.com/2010/09/19/paleo-diet-solution/
Marks Sisson; http://www.marksdailyapple.com/soaked-sprouted-fermented-grains/#axzz3CzsDkuiV
Mark Sisson: http://www.marksdailyapple.com/lectins/#axzz3CzsDkuiV
Diana Sanfilippo: http://paleolivet.blogspot.dk/2014/09/anmeldelse-stenalderkost-af-diane.html
Om aflatoxiner i korn: http://www.euo.dk/dokumenter/ft/paragraf_20/samling/2009_2010/752/
Om gluten: http://www.madforlivet.com/glutenfri.html

5 kommentarer:

  1. Fermentering er også med til at nedbryde nogle af de proteiner, som kroppen ellers ville have svært ved at fordøje i korn. Denne proces foregår når man laver rugbrød/surdej - derfor kan folk der ellers har problemer med kornprodukter typisk godt spise dette. Blot til info :-)

    SvarSlet
  2. Jeg sidder ved siden af en diætist på arbejdet, der absolut anbefaler korn. Altså fuldkorn. Jeg har spurgt lidt ind til det, og så fortæller hun om, hvor vigtigt det er med fuldkorn, da der i dem findes rigtig mange stoffer, der forebygger kræft og andre alvorlige sygdomme, samt der er mange vigtige mineraler i, som man ikke kan få andre steder fra. Så nu er jeg blevet lidt forvirret. Jeg har spist efter paleo i et års tid, og dermed undgået korn. Jeg har det fantastisk nu, og hvis jeg engang imellem spiser brød fx når jeg er ude, bliver jeg oppustet og får ondt i maven. Men nu er jeg blevet i tvivl om, om det er det fornuftigste jeg gør. Jeg forstår ikke, hvordan fuldkorn både kan forebygge og fremkalde kræft??

    SvarSlet
  3. Hvis man iblødsætter og spirer, ødelægger/nedbrydes lektinerne så også?

    SvarSlet
  4. Kære Anonym. Jeg synes du skal spørge din diætist - sidekammerat om helt præcist hvilke mineraler der er, man IKKE kan få fra andet end korn. Det vil jeg da mægtig gerne høre! For jeg er ret sikker på, at det kan modbevises! Og at de mineraler hun vil foreslå, fås nemmere fra andre kilder. Grovbrød anses generelt for at kunne forebygge kræft, pga fibrene. Men altså, der er jo masser af fibre i frugt og grønt. Man skal huske på, at anbefalinger normalt bliver lavet på baggrund af laveste fællesnævner. Dvs. hvis du normalt lever af fastfooed og afskyer grøntsager, vil det være en sundhedsfordel for dig, at vælge grovbrød (og dermed få nogle fibre). Lever du normalt af overvejende tilberedte og rå grøntsager suppleret med kød, fisk, fedt, frugt og nødder, er der absolut ingen sundhedsfordele ved at spise grovbrød. Giver det mening?

    SvarSlet
  5. Vedr. nedbrydning - til både Gitte og den første anonyme der har skrevet. I blødsætning, spiring og fermentering, er alle processer, der delvist kan nedbryde fytat og lektiner. Det betyder, der er færre af dem end før. Ikke at de er forsvundet. Altså - de bliver mindre usunde. Og der er stadig gluten at kæmpe med, hvis vi taler hvede og lign.

    SvarSlet